Geld lenen voor luxe of uit noodzaak.


Geld lenen om een huis te kopen (hypotheek) is over het algemeen een goede investering omdat je maandelijks je huis gaat afbetalen en aan het eind van de looptijd (30 jaar) is het huis van jou. Als je dan besluit het huis te verkopen heb je een zak geld die je kunt uitgeven aan wat je zelf wilt. Geld lenen omdat je meer financiele ruimte wilt om te kopen wat je wilt wordt gezien als minder slim. Je betaalt namelijk een stuk meer voor de spullen die je koopt met geleend geld, dan met spaargeld. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn om gewend te raken aan geld uitgeven wat je eigenlijk niet hebt. Als je ervaring hebt met sparen, dan weet je wat het betekent om een lange tijd erover te doen voordat je hetgeen kunt kopen wat je wilt kopen. Hetzelfde geld voor een lening aflossen, maar dan nadat je al hetgeen hebt wat je wilde kopen. 

Leningen oversluiten.


Wellicht heb je er wel eens van gehoord dat mensen hun hypotheek gaan oversluiten. Dat doen ze omdat ze goedkoper uit kunnen zijn bij een andere bank. Bijvoorbeeld, bij de lening die je een paar geleden hebt afgesloten betaal je nu 4% rente per jaar, maar nu krijg je een aanbod om ergens anders 3% rente per jaar te betalen. In zo’n geval kan het goedkoper zijn om je lening of hypotheek over te sluiten. Een andere situatie waarbij het oversluiten van je leningen voordelig kan zijn is wanneer je meerdere leningen hebt bij verschillende partijen en deze onder één dak wilt brengen bij dezelfde partij. Aangezien deze partij dan meer per maand kan verdienen, kunnen ze eventueel bereid zijn om je een lagere rente aan te bieden. 

Autolening.


Geld lenen voor een auto komt regelmatig voor maar is niet zo gebruikelijk als geld lenen voor een huis. Als je no geen auto hebt en gaat geld lenen voor een auto, dan is het belangrijk om de vaste lasten van een auto in acht te nemen. Denk aan onderhoud, benzine, verzekering, en aflossing + rente. Al met al een grote kostenpost dus. Wellicht is het leasen van een auto via private lease een andere optie om ook eens te onderzoeken. Ook bij het verkrijgen van een autolening wordt je BKR getoets. Heb je last van een oude BKR notering, en je wilt geld lenen zonder bkr, dan zal dat lastig worden. Je bent dan hoogst waarschijnlijk gebonden aan kleinere bedragen.

Alternatieven van geld lenen.


Het klinkt misschien saai, maar het alternatief van geld lenen is sparen of meer geld verdienen. Sparen betekent dat je elke maand een bedrag opzij zet en daar niet aankomt. Dit duurt lang, maar dit is wel slim en biedt meer zekerheid op de lange termijn. Daarnaast kun je natuurlijk nadenken over manieren om meer geld te verdienen. Je kunt meer uren gaan werken of een tweede baan erbij nemen, maar vaak hebben mensen al tijd te weinig waardoor nog meer werken geen duurzame oplossing is. Slimmer werken, een andere baan of ondernemen kunnen een goede optie zijn om meer geld te verdienen.